Depeche Mode – Sounds of the Universe (CD/DVD)

depeche-mode-sounds-of-the-universeDepeche Mode is terug, kocht op eBay alles wat op een synthesizer leek, probeerde de apparaten uit en creëerden in combinatie met modernere technieken hun come-back Sounds of the Universe . Het album is in diverse edities verkrijgbaar, van standaard audioalbum tot een 3 disc box set . Martin Gore, Andy Fletcher en Dave Gahan zijn echte geluidstovenaars zonder in een freaky, onnavolgbare hoek terecht te komen. Hun 12e studioalbum is met vreugde gemaakt en belicht volgens het trio bij tijd en wijle een meer spirituele inslag (Peace, Little Soul, In Sympathy, Perfect). Opener In Chains zit qua thematiek en aanpak tussen Personal Jesus (1989) en John the Revelator (2005) in. Drank en drugs lijken achtergelaten, creativiteit herwonnen. “There’s a dizzying feeling. That’s keeping us flying” (uit Fragile Tension). Van lichtvoetige songs, zoals Jezebel en Miles Away/The Truth Is, de meer diepgaande songs als Peace (“I’m a living act of holiness”) en diverse experimenten, zoals Wrong . David Gahan schreeuwt er de ene na de andere overtreding in de microfroon (“I was bron with the wrong sign. In the wrong house. With the wrong ascendancy. I took the wrong road. That led to. The wrong tendencies..”). Toch is het geheel behoorlijk poppy te noemen, toegankelijk dan Playing the Angel (2005) of de various artists remix CD’s MODefied by 7 die ik vorig jaar gekocht heb. Dat geldt zeker voor Fragile Tension en In Sympathy. Perfect grijpt daarentegen fors terug op de 80’s electronica. Op afsluiter Corrupt, een bluesrocker is veel gitaarwerk ingebracht. Het laat de breekbaarheid van de mens zien (“I could corrupt you in a heartbeat“). Een korte spacy instrumental Spacewalker met een stapeltje analog synths is grappig als tussendoortje. De CD/DVD combinatie was $5 duurder dan het standaard audio-album, maar daarvoor krijg je op een bonus disc de tracks in Dolby Surround 5.1 en DTS mix, de muziekvideo van Wrong , een making of film en een drietal remixes: De Minilogue Earth remix van In Chains, Thomas Fehlmann Ambient mix van Little Soul en de SixToes remix van Jezebel. Een verrijking voor de muzikale loopbaan van deze heren op leeftijd. Ze willen maar wat graag weer touren en daar heb ik alle begrip voor.