diverse artiesten – CompassionArt

Martin & Anna Smith namen eind 2007 het initiatief om niet zomaar naast Delirious? een stichting op te richten om goede doelen te steunen, maar om de eigen gaven en talenten in te zetten voor praktische hulpverlening. Daartoe werd een keur aan worship leiders en songwriters uitgenodigd in een Schots huis om gezamenlijk nieuwe liederen te schrijven. Paul Baloche , Steven Curtis Chapman , Stu Garrad (Delirious? gitarist), Israel Houghton , Tim Hughes , Graham Kendrick , Andy Park , Matt Redman , Michael W. Smith , Chris Tomlin en Darlene Zschech . In het koude noorden van Schotland zagen zo 20 nieuwe liederen in gezamenlijkheid het licht. Vier weken later werd de basis voor 14 ervan opgenomen in de Londense Abbey Road studio’s. Andermaal uniek, want om allemaal tijd te hebben om elkaar in Londen te treffen tussen de eigen bedieningen, tours en dergelijke, is lastig. Op diverse plekken elders op de wereld werden aanvullende vocalen van Amy Grant , TobyMac , Cece Winans , Leeland Mooring , Joel Houston , Christy Nockels en Kirk Franklin opgenomen. Tim Harries nam in Praag met het lokale filharmisch orkest voor strijkpartijen op, en ook het indrukwekkende kerkkoor van Lakewood Church (kijk en luister maar eens naar Michael W. Smith’s A New Hallelujah ) werd op afstand toegevoegd. In Uganda werd het Watoto Childrens Choir betrokken in de opnamen.

Het album opent met een up-tempo rockcreatie van Chris Tomlin en Martin Smith, dat met Kirk Franklin en het Watoto Childrens Choir tot een krachtig getuigenis Come To The Water uitgroeide. Israel Houghton heeft maar een kleine aanmoediging nodig om zijn met TobyMac en Darlene Zschech tot een explosieve mix van gospel, rap en rock verweven Shout Praise in gang te zetten. Herkenbaar is de sound van het door Matt Redman met Tim Hughes en Joel Houston geschreven King of Wonders. Paul Baloche en het Lakewood Choir nemen de power ballad Lead Me To Rock voor hun rekening. Tim Hughes en Steven Curtis Chapman mengen hun eigen herkenbare stijlen in We Won’t Stay Silent, waarna Amy Grant en Michael W. Smith na jaren weer een duet volzingen: Highly Favoured. Blues en gospel gaan hand in hand in Fill My Cup, dat hoofdrollen weglegt voor Martin Smith, Cece Winans en het Lakewood Choir. Leeland Mooring en Andy Park zingen de ballad Friend of the Poor. Maar liefst 6 minuten duurt King of the Broken, een nieuw gezang dat Darlene Zschech, Israel Houghton, Leeland Mooring en opnieuw het Lakewood Choir bij elkaar brengt. You Have Shown Us is een ballad van Chris Tomlin, Paul Baloche en Steven Curtis Chapman, waarna het Praagse orkest het voortouw neemt op Until the Day, geschreven door Darlene Zschech en Graham Kendrick. Stompin’ beats maken een einde aan de reeks rustige nummers. TobyMac en Kirk Franklin nemen de urban road in Let It Glow. Zo’n typische Smitty ballad is So Great, waarop ook Israel Houghton, Christy Nockels en het Lakewood Choir te horen zijn. There Is Always a Song van Martin Smith, Steven Curtis Chapman en het Watoto Childrens Choir maakt duidelijk dat muziek, aanbidding en de handen uit de mouwen steken, omzien naar armen, weduwen en wezen allemaal bij elkaar horen. Het Watoto Childrens Choir sluiten met een reprise van There Is Always a Song af.
{youtube}oo2Qs410ab0{/youtube}
Elk van de 12 songwriters koos een eigen goed doel uit, waar 50% van de opbrengsten naartoe gaan. De andere 50% gaat naar CompassionArt. De artiesten zelf hebben dus volledig belangeloos bijgedragen aan dit bijzondere project. Naast de CD is een begeleidende DVD meegeleverd. Daarop vind je de music video’s van There Is Always a Song en Friend of the Poor , de trailer , downloadable bladmuziek en songteksten. Tenslotte een uitgebreide documentaire over de totstandkoming van de liedjes, waarin veel ‘zo heb je hen nog niet eerder meegemaakt’ momenten verpakt zitten. Tezamen is dit een geweldig project, van begaafde artiesten, verdienstelijk spelende musici (van drummer Dan Needham en Tommy Sims op bas, Stu G en Akil Thompson op gitaar, Howard Francis en Michael W. Smith op toetsen, tot aanvullingen van Troy Donockley op pipes & whistles, Beverly Killingsworth op harp en Robert Anderson op percussie.
Bij de CD/DVD hoort nog een apart verkocht boek, The Art of Compassion , waarin de 12 songwriters elk in een hoofdstuk hun eigen gedachten, hoop en moeite met compassie, aanbidding, armoede en onrecht beschrijven.