Amos Oz – Noem het nog geen nacht

 In Tel Kedar, een fictief, maar toch wel weer naar bijvoorbeeld Arad gemodelleerde ontwikkelingsstad in de Israëlische Negev woestijn overlijdt de scholier Immanuel Orviëtto aan drugsgebruik. Zijn vader, Avraham wil ter nagedachtenis aan zijn overleden zoon een afkickcentrum oprichten. Noa, lerares, maar niet eens klasselerares of mentrix, van Immanuël, krijgt de opdracht een en ander in gang te zetten. Deze roman van Amos Oz draait eigenlijk niet om het centrum, maar schetst de ontwikkeling van het stadje, typische reacties van de omgeving, het liefdesleven van hoofdpersonen. De vele perspectiefwisselingen, uitstapjes en dwarsverbonden brengen enerzijds een typisch Oz boek, anderzijds vond ik Noem het nog geen nacht (1995) minder knap uitgewerkt dan veel van zijn andere romans.