Seth Godin – Tribes We Need You To Lead Us

Seth Godin ‘s boek Tribes is een soort The World is Flat meets Servant Leadership 101. Godin ziet in doelgroepen Tribes èn de noodzaak voor gericht leiderschap op die groepen. Anders zijn het slechts crowds, waaruit best aardige initiatieven kunnen komen, maar waar geen duurzaamheid blijkt. Een ander paradigma, waar de auteur graag en bij herhaling gebruik van maakt, is het verschil tussen religie en geloof (faith). Ten opzichte van een strikt stelsel met regels en gebruiken ziet hij liever een levend geloof, met inspiratie, volharding en passie. Voor de rebel, de ketter (heretic), de luis in de pels moet er ruimte zijn. Nieuw is beter in de optiek van Godin. En dus zijn oude business modellen als die van platenmaatschappijen terecht passé. Het aloude Amerikaanse paradigma dat groter ook beter is, heeft voor Godin evengoed afgedaan. Er is ruimte voor nichegroepen, zoals ook Anderson in The Long Tail propageert.

Leiderschap is een anderen rode draad in het boek (vandaar de subtitel We need you to lead us, dat zo een beginregel uit een christelijk lied zou kunnen zijn). Leiders worden niet gemaakt, maar kiezen zelf om te leiden. Dat moet wel gepaard gaan met passie voor een groep en een doel. Anders, bijvoorbeeld aan de hand van een checklist uitzoeken van een tribe en daar maar het leiderschap op je nemen, werkt niet.

Godin gebruikt diverse voorbeelden, zoals de bedreiging van een eenhoorn voor een ballonnenfabriek of de lotgevallen van het impresiaat van The Beatles. Met Tribes biedt Godin me geen radcaal nieuwe inzichten, maar mengt ingrediënten van andere populaire schrijvers van managementboeken tot een aantrekkelijk hapje. Het audioboek neemt ruim 3 uur tijd van je in beslag.

Gratis casebook als PDF, boeksamenvatting op Slideshare, gratis audiobook via Audible.com.