Noa – Genes and Jeans

      1 Comment on Noa – Genes and Jeans

Begin 2008 werd via Universal Music Spain het nieuwe Engelstalige album van de Israëlische zangeres Noa (voluit Achinoam Nini) uitgebracht en tijdens de gelijknamige tour gepromoot. Nederlandse belangstellenden kunnen de CD nu via diverse (online) kanalen kopen. Genes & Jeans grijpt terug naar de Jemenitische wortels van Noa’s oma. Als inspiratiebronnen luisterde de zangeres / componiste eindeloos naar Aharon Amram, Zion Golan, Shoshana Damari, Shlomo Dachyani, Miriam Tzafri, Avner Gadasi en Ofra Haza. In de opener Waltz To The Road bezingt Noa haar eigen muzikale reis, Gil Dor’s gitaarwerk draagt sterk bij aan de sfeer. In Your Eyes laat Ofra Haza’s en Noa’s heden en toekomst samenvloeien. Het semi-akoestische dromerige The Eyes of Love (liefde gaat niet over de buitenkant) dat met Take Me nog het meest aan de luisterliedjes op haar eerste albums doet denken loopt over in Dreamer, dat over Noa’s opa gaat, een dromer in woord en daad.

Ani Tzameh brengt het hartstochtelijke verlangen naar Jeruzalem voelbaar dichtbij. Follow Your Heart bezingt de stappen die na het willen reizen volgen, ondanks de twijfel en het omzien. De koppeling via Lecha Dodi met Heart and Head (volg je hart en gebruik je verstand, over de angst en vreugde over de toekomst als je je huwelijk hebt afgesloten) is ook zo’n natuurlijke. Noa’s oma hoor je meezingen op dit nummer. Lullaby (hush, baby, please don’t cry, mama will sing you a lullaby) deed letterlijk denken aan TobyMac’s Irene, waarin deze rustgevend bedoelde frase ook gebruikt wordt. Je kunt je de wanhoop van een reizende moeder door de woestijn met haar kleintje wel voorstellen, zo ongeveer Hagar met Ismaël dolend voor je zien. De lege oliekannen die door Jemenitische joden als percussie instrumenten gebruikt werden, komen niet alleen in de live optredens, maar ook in Dala Dala terug. Het geeft een geweldig energieke basis, het opgejaagde wordt letterlijk opgeroepen, voor Noa’s zang in het Hebreeuws, Jemenitisch en Engels. Een andere, kortere en dichtbij het origineel staande versie van Dala Dala is te horen op Noa’s eerdere album Blue Touches Blue.

Het traditionele kinderliedjes El Ha Maayan (naar de rivier), dat verhaalt over een lammetje dat naar de rivier gaat om naar z’n lotgenootjes te vragen is slim gemengd met het bijbelverhaal over Jacob, de verbazing dat hij 14 jaar voor z’n ware liefde (Rachael) werkte, terwijl een moderne jongere liever binnen 14 minuten een date scoort, en de kracht van onderlinge liefde en verdraagzaamheid. Geweldig percussie, blaas en baswerk in dit nummer! De titeltrack is een oude Jemenitische melodie en bezingt met een knipoog het mogen dragen van een oude spijkerbroek. In The Balancing Act, dat elke ouder aanspreekt, wordt het leven, zeker dat met kinderen, vergeleken met een balanceer act. Een live versie van You Are Too Beautiful met opnieuw prachtig gitaarwerk van Gil Dor sluit de iTunes versie bijzonder af. Samenvattend is Genes and Jeans voorlopig het creatieve hoogtepunt van Noa.