Joy Whitlock – God and a Girl

Joy Whitlock is het levende bewijs dat je ook als domineesdochter zelf je geloofskeuzes bepaalt. Lange tijd wilde Joy niets van het christen zijn weten, zocht haar geluk in sex, drugs & rock’n roll, tot ze op haar 21e gegrepen werd door Mel Gibson‘s verfilming van Jezus Christus’ lijdensweg The Passion of the Christ. Zo passioneel gered, zet ze haar muzikale talenten in om het evangelie rond te bazuinen: Faith Don’t Fail en het verleden achter zich te laten.

“I wish I didn’t know what I know. These memories are like hands around my throat. It’s what keeps me in. It’s what locks me out. Oh faith don’t fail me now.”

Het nieuwe duo God and a girl begon met die filmavond, kreeg een stroomversnelling met een platencontract met Ardent Records, een tour met Todd Agnew en nu een eigen album God and a Girl, dat naast zekerheid en redding ook oog heeft voor de valkuilen, narigheid en pijn in het dagelijks leven.

Muzikale invloeden haalde Whitlock uit de concerten en platen van Sarah McLachlan met Lilith Fair. Maar ook Suzanne Vega, Lucinda Williams, Sheryl Crow en Joni Mitchell hoor je terug in de rocksongs, vaak in mid-tempo, zodat ze live met eigen gitaar goed uitvoerbaar zijn. Hoewel je bij het zien van haar tattoos wellicht meer agressieve rock zou verwachten, blijft haar stemgeluid structureel een tik braver dan de muzikale ondersteuning. Plaats haar dus tussen Sarah Kelly en Fireflight. In Testify vraagt ze Jezus voor haar te pleiten voor al haar tekortkomingen: “Testify for me ’cause I’ve nothing to say for myself. I’ve wasted your time and held on with all my might to this losing hand I’ve been dealt.” Ook in Fake belijdt ze haar zonden. Het pittige Holding On To Me werd geproduceerd door Ian Eskelin (All Stars United) en in de backing vocals zingt Jill Paquette mee. Alle 13 andere songs schreef Whitlock zelf en hierbij lag de productie bij Jeff Powellm Curry Weber en James Joseph. Voor de slechts 22 jaar geworden Ryan schreef Joy het semi-akoestische Traces of You. Een eigen lofgezang is Psalms. Sferische rock in Day of the Lord sluit dit album bijzonder af.