Cathryn Ramin – Een geheugen als een zeef

 In Geheugen als een zeef (Carved in Sand ) vertelt Cathryn Ramin over haar zoektocht naar middelen die haar achteruitgaand geheugen effectief kunnen oppeppen. Met angsten voor Alzheimer, het naderen van de 50 jaar, een druk gezinsleven en uitdagingen te over als journaliste, gaat ze geen enkel middel uit de weg. Het boek leidt je langs tientallen pillen, meditatietechnieken, hersenscans, memorisatieoefeningen, spelletjes, puzzels, onderzoeken en analyses. De ene na de andere flacon en pillendoos blijft in de koelkast staan of verdwijnt bij de vuilnis; artsen ontkennen de analyses van andere artsen, en knappe, kostbare onderzoeken blijken in de praktijk niets op te leveren. De wanhoop, waarmee hoofdstukken eindigen in een desillusie, is goed voelbaar.

Uiteindelijk komt de schrijfster uit bij ogenschijnlijk eenvoudige oefeningen als het nemen van dansles (tango en salsa) en het genieten van het leven. De enorme reeks medicijnen wordt keurig toegelicht in de bijlage. Een uitgebreid notenapparaat biedt verder inzicht in de geraadpleegde bronnen, onderzoeken en jarenlange correspondentie.