Douwe Draaisma – De heimweefabriek

In zijn nieuwste boek De heimweefabriek brengt de Groningse hoogleraar Geschiedenis van de Psychologie Douwe Draaisma een aantal laatste inzichten en onderzoekresultaten over geheugen, tijd en ouderdom leesbaar bijeen. Wijsheid komt met de jaren, maar o zo snel worden we overmand door vergeetachtigheid. Hoe komt dat?

En helpt de braintrainer op de Nintendo nu wel of niet? Wat doet je leeftijd met je geheugen? Is het geheugen een spier die geoefend, gestrekt en versterkt kan worden, benutten we inderdaad maar 10% van onze hersencapaciteit, of kalft het potentieel echt af met de jaren? Hoe zijn herinneringen opgebouwd, waarom is het zinvol om zoveel soorten geheugens te onderscheiden en wat doet tijd met je herinnering? Wat is heimwee en wat is er zo typisch aan het reminiscentie-effect? Terugreizend in het gehuegen moet je vaststellen dat heel veel alléén nog maar in je herinnering bestaat. Diverse Nederlandse auteurs, maar ook een interview met Oliver Sacks, citaten en gevalsstudies verrijken dit boekje verder.