Goran Sahlberg – Aan het einde der tijden

Deze ‘doorbraakroman’ uit 2007 van de Zweedse schrijver Göran Sahlberg is doorkneed met denkbeelden uit het Zweedse dispensationalisme, dat enige uitleg of kennis van zaken noodzakelijk is, wil lezen niet tot afstoting leiden. Centraal in Aan het einde der tijden staan de ideeën van C A Tjäder die geëmigreerd naar Amerika in de jaren ’30 van de 20e eeuw zijn boek God’s Plan through the Ages publiceerde. Bij dat boek hoort een indrukwekkende visualisatie van de verschillende tijdperken in de mensheid en Gods plan daarin. Klik op onderstaande plaat voor een vergroting van een deel van deze plaat.

De hoofdpersoon in het boek, een zevenjarige zoon van een vurige Eindtijdprediker in de jaren ’50, is evenals zijn vader danig onder de indruk van de samenhang van Gods plan en de plek die Israël, de heidenen en gelovigen erin hebben. Bedenkdat de toenmalige vise was, dat het Einde der tijden nabij was, er voor de gelovigen een Grote Opname vóór de Grote Verdrukking was weggelegd en aanknopingspunten voor het Beest en de antichrist werden gezocht in eigentijdse leiders. Niet verwonderlijk, dat Dag Hammarskjöld, als Zweed de eerste VN-baas, door deze Zweedse gelovigen als antichrist werd betiteld.