The Global Brain – Your Roadmap for Innovating Faster and Smarter in a Networked World

Saitish Nambisan en Mohanbir Sawhney gaan verder, waar Tom Friedman in zijn The World Is Flat de wereld voorhield dat zij platter dan ooit geworden is en zochten aanknopingspunten voor innovatie in deze nieuwe wereldorde. Waar Lynda Gratton met HOT Spots innovatiemogelijkheden op kleine schaal onderzocht, beschrijven Nambisan en Sawhney de grotere bewegingen, zoals die in de softwareontwikkeling, luchtvaartindustrie en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Innovatie kenmerkt zich tegenwoordig door globalisering, multidisciplinaire inbreng, samenwerking en vergaande openheid. Voorbeelden als de Open Source beweging zijn snel gevonden, maar Nambisan en Sawhney putten ook uit andere bronnen, zoals IBM (Global Innovation Outlook, aansluiting bij Open Source), SUN (OpenSPARC, OpenOffice), Boeing (787 Dreamliner project) en Tropical Disease Initiative om er enkele te noemen. Het duo presenteert een categorisering langs de as van ruimte voor innovatie en mate van leiderschap bij innovatie, dat tot een viertal modellen leidt: de Creative Bazaar, Jam Central, Orchestra en MOD Station.

The Global Brain werkt deze modellen verder uit, houdt de lezer een spiegel voor welke rol(len) in één of meer van deze innovatienetwerken vervuld kan worden, beschrijft de bijbehorende leiderschapsrollen, benoemt ook nuchter de voor- en nadelen, raadt aan op meerdere paarden te wedden en lijst de acties voor ‘maandagmorgen’ uit. Naast ondersteunende middelen en metrieken komen ook de mogelijkheden van opkomende economieën als India en China uitgebreid aan bod. Conclusie van de heren luidt: think BIG, start SMALL, scale FAST. Een boek dat inspireert, of je nu zelf de CEO van een bedrijf in de gevarenzone bent, als contributor aan de Open Source gemeenschap het grotere geheel wilt weten, of wilt kennismaken met de moderne krachten in het innovatielandschap. Op het speciaal aan het boek gewijde www.theglobalbrain.net kun je nog meer ideeën opdoen, voorbeelden vinden en uiteraard je eigen bijdragen leveren.

Als  samenvatting heb ik een mind map voor je gemaakt.