Nan Smits – Netwerken, de kracht van persoonlijk contact

Nan Smits , senior trainer/adviseur op het gebied van communicatieve vaardigheden brengt in Netwerken, de kracht van persoonlijk contact in een ABC de belangrijkste principes van contact leggen, relaties onderhouden, wederkerigheid, actief luisteren, effectief en minder effectief netwerken onder de aandacht. Hoewel geschreven in 2007 vind je in het boekje opvallend weinig over de recente sociale netwerken op het web, zoals het populaire LinkedIN, Hyves, Facebook en Plaxo. Smits gaat het duidelijk om de achterliggende principes, en die zijn bij juiste toepassing natuurlijk evenzeer nuttig op een ouderwetse borrel na afloop van een lezing of congres, als op je gedrag op bijvoorbeeld LinkedIN.

Nan Smits put rijkelijk uit haar eigen ervaringen en leunt niet nadrukkelijk op bekende buitenlandse schrijvers om haar punt te maken. Anekdotes gaan simpelweg begeleid met ‘er bestaat een verhaal’, waar je bij schrijvers als Covey en Quinn nogal eens de neiging hebt te geloven, dat de heren de verhalen zelf bedacht of meegemaakt hebben. Kort komt Ofmans Kernkwaliteitenmodel aan de orde, evenals een netwerk-toepassing van de SWOT-analyse, voor de rest kun je snel en gemakkelijk door het ABC-tje heen. Natuurlijk moet de praktijk het geleerde ‘bewijzen’. Daarvoor biedt het leven elke dag mogelijkheden, want netwerken doen we allemaal en vrijwel overal. Ook dat is een prettige constatering van Smits, die daarmee ‘netwerken’ uit de sfeer van de sigaren rokende heren in hun lobbyclub haalt.