Cordula Rooijendijk – Alles moest nog worden uitgevonden

Cordula Rooijendijk (1973), sinds 2005 doctor in de stadsgeografie is tevens onderzoeker en schrijfster. In Alles moest nog worden uitgevonden heeft ze een prettig leesbare geschiedenis van de inmiddels zeer vertrouwde, maar in historisch perspectief piepjonge technologie van de computer, uitgewerkt. Een aantal interviews met Nederlandse pioniers, biografie├źn van bekende namen als Paul Allen, Bill Gates (Microsoft), Steve Wozniak en Steve Jobs (Apple) en Tim Berners-Lee (world wide web) vormen de ruggegraat van het boek. Van Alan Turing, de Enigma codekrakers, de ZEBRA en de ENIAC tot de recente vindingen van Bluetooth en Wi-Fi, alles komt langs. Waar ik zelf instapte bij de ZX-81, Commodore-64 en MSX met BASIC en later een eerste XT personal computer, in m’n studie Bestuurlijke Informatiekunde natuurlijk elementaire informatica onderwerpen als de Von Neumann architectuur, het ontstaan van programmeertalen, compilers, e.d. had meegekregen, geeft Rooijendijks boek zowel herkenning als verrassing, zoals bijvoorbeeld de rol van vrouwen in de beginjaren van de computer.

Ook de Nederlandse rol in deze geschiedenis, van Edsger en Van Wijngaarden, de Apeldoornse avonturen van Philips als chips fabrikant, de hackers en XS4ALL en De Digitale Stad. Het lijkt zo kort geleden, maar toch alweer geschiedenis. Een leuk boek, interessant voor iedereen die computers/informatica een warm hart toedraagt.