Berthold Gunster – Ja-maar wat als alles lukt?

Berthold Gunster prikkelt in Ja-maar wat als alles lukt? een grote doelgroep.Vertrekpunt zijn de vragen Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we eigenlijk zouden willen doen? en Waar komt toch die innerlijke stem vandaan, die ons ervan weerhoudt ten volle te leven? Ja, maar… dat kan ik niet… daar ben ik te oud voor… zo ben ik nu eenmaal… wat kost dat wel niet… niet nu. Kans is vrij groot, dat we wikken en wegen tot elke kans voorbij is we buitenstaanders van ons eigen leven worden. Geheid heeft altijd de ander het gedaan en voor hindernissen gezorgd. Er is ook een andere levenshouding: Ja-en. In de wereld zijn er geen grenzen. Het is het paradigma van inspirerende denkers, leiders met een wereldomspannende visie en uitzonderlijke kunstenaars.

Doel van Gunsters boek is Ja-maar-gedrag te veranderen in Ja-en-gedrag. Hij presenteert 10 regels ( zeg ja tegen…) als handvat, zonder belerend over te komen. Ja-maar… is rijkelijk voorzien van aansprekende voorbeelden en herkenbare situaties. Zijn is belangrijker dan iets doen, soms is het beter niet te doen, tel je zegeningen, laat je omgeving jou niet besturen, maar stel je open voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Eén van de kernlessen is om een bestaand probleem als feit te accepteren, sterker nog: als oplossing te zien en er vervolgens een ‘probleem’ bij te zoeken. Een verfrissende manier om naar je ‘werkelijkheid’ te kijken en veel relaxter in het leven te staan. Gunster trekt met zijn Ja-maar filosofie het land door voor lezingen en shows. Als extra fysieke hulpmiddelen zijn er ook ja-maar dilemmakaarten om je gedachten te blijven stimuleren Ja-en te zeggen. Meer info vind je op www.ja-maar.nl .