Avril Lavinge – The Best Damn Thing

Veel recensies bevatten verwijzingen naar andere artiesten, alsof het gros van de bands en singer/songwriters zich onder druk van platenmaatschappijen alleen laten leiden door de markt en bewezen namen. In christelijke muziekbladen als CCM Magazine, Bottomline en SIGNS wordt nogal eens gesuggereerd, dat leentjebuur bij seculiere artiesten is gedaan. En met 23 jaar voornamelijk muziek van christelijke artiesten recenseren voor onder meer laatstgenoemde 2 bladen, heb ik ervaring, ahum. Bij het horen van Avril Lavinge‘s The Best Damn Thing wilde ik het eens andersom benaderen. Want wie zegt, dat de zogenaamd rebelse Canadese tienerster Lavinge het allemaal zelf bedacht heeft?

De hijgerige punkrock in I Can Do Better, Everything Back but You en de titeltrack werd in de jaren ’80 ‘gedaan’ door Wild Blue Yonder en in de jaren ’90 door Dakoda Motor Co. Tegenwoordig maakt Relient K furore en lijken collega tienersterren Krystal Meyers en Britt Nicole minder grofgebekte lyrics en meer waarheid te bezingen dan Avril Lavinge. Controverse over hoesontwerp en woordkeuze is van alle tijden, ook bij christenen. Zodra U2’s Bono het F-woord in interviews in de mond neemt, is de rubriek ingezonden brieven te klein, en de druk op de 77’s, die het boeddha beeld van Pray Naked moesten verwijderen, is een ander bekend voorbeeld. In dat licht is de CLEAN uitgave van The Best Damn Thing zonder motherf.. en ander gescheld, een verademing voor bezorgde ouders. Muzikale variatie moet je elders zoeken. De rocky songs komen in de mid-tempo Keep Holding On tot bedaren; misschien komt Lavigne nog eens op de vocale kracht en stylistisch vermogen van bijvoorbeeld Leigh Nash (na Sixpence None The Richer alleen een muzikaal snoepje) en goedbewaard geheim Riki Michele (front-woman van Adam Again en ex-echtgenote van wijlen Gene Eugene). Tenslotte, om je 3e album al tot ‘beste’ te verklaren, geeft weinig hoop voor de toekomst. Positief gesteld, wordt een switch gemaakt naar moederen door met echtgenoot Deryck Whibley (zanger van de punkrock band Sum 41) voor nageslacht te zorgen?