Over the Rhine – The Trumpet Child

overtherhinethetrumpetSprekend over This Next: Karen Bergquist en Linford Detweiler aka Over The Rhine zijn 21 augustus terug met Trumpet Child, en hoe: “I don’t wanna waste your time with music you don’t need” opent met een heuse brass sectie. Jazzy (Trouble), shuffle (I’m on a roll). Het duo neemt je van americana mee naar de folksy roots. Jazz, gospel, soul, R&B, werkelijk alles komt voorbij. Het clownesque Don’t Wait for Tom brengt na vele jaren Linford terug achter de microfoon. Achterliggend idee van het album zijn de oude hymns uit de jeugd van het duo zoals Let the Lower Lights be Burning, Softly & Tenderly en When the Roll Is Called Up Yonder tijdens evangelisatiecampagnes, dat het geluid van de bazuin (trompet) de wereld zal doen herleven. The Trumpet Child als alternatieve vorm van Opwekkingsliederen, zal ik maar zeggen. Hoewel 44 minuten lang, brengen de blazers, het slagwerk, het sterke akoestische basspel en de steel guitars je snel op het idee het album opnieuw te draaien. De sfeer van herboren mensen, brandende liefde, verlangen en een vleugje politiek bezingt Karen met vettig accent. En waar de CD retro teruggrijpt op het vinyl door de zwarte lay-out met A-side, zal fysiek omdraaien in je speler niet het gewenste effect hebben. Absoluut nuttige, opbouwende muziek.

Reblog this post [with Zemanta]