Gevangenismuseum is uitnodigend

Tijdens m’n militaire diensttijd (1994-’95), zeker tijdens de parate periode in Assen stond Veenhuizen voor de militaire gevangenis voor hen die niet wilden luisteren naar het kader. Veenhuizen heeft net als Balkbrug een rijke historie in de ontginning door de Maatschappij van de Weldadigheid, in 1818 opgericht door Johannes van den Bosch. In een gesticht of kolonie werd het land bewerkt en konden arme sloebers een maatschappelijk relevante bijdrage leveren. Later zijn beide locaties omgebouwd tot gevangenissen. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen laat de geschiedenis herleven tot en met vandaag. Van slaap/eetzaal uit de tijd van de Maatschappij tot een modern arrestantenbusje en geel geverfde celdeur om hulpdiensten na een brand zoals die op het cellencomplex van Schiphol-Oost te attenderen op de speciale procedure voor twee gedetineerden op een kamer. Verrassend genoeg konden Johan en ik in Veenhuizen vanmiddag een film zien over het leven in de longstay afdeling van FPC Veldzicht, amper een paar honderd meter van ons eigen huis. Conclusie na een zonnige middag in en rond het gevangenismuseum: noem ons recidivist, we komen terug, dan met vrouw en dochters erbij.