Ab Yehoshua – De missie van de human resource manager

Geadviseerd door de computer van de plaatselijke bibliotheek om mijn voorliefde voor Amos Oz en Chaim Potok maar eens te verbreden met de Israelische schrijver A.B. Yehoshua, ben ik gestart met diens Missie van de human resources manager, een passie in drie delen. Een bizar verhaal rond het steeds groter wordende gebrek aan saamhorigheid in de samenleving. In een Jeruzalems mortuarium ligt enkele dagen een lijk van Julia Ragajev, omgekomen tijdens een aanslag op een groentenmarkt. Niemand kijkt naar het lijk om, tot een lokale krant onthult, dat ze bij een bakkerij werkte als schoonmaakster. Geraakt door de beschuldigingen in de krant krijgt de HR manager de opdracht de identiteit van de vrouw te achterhalen. Vervolgens wordt hij op missie gestuurd om het lijk en persoonlijke spullen te vervoeren naar Julia’s land van herkomst en daar te begraven. Een bijzonder avontuurlijke tocht volgt en eindigt in een dorp in de rimboe, waar Julia’s moeder weigert haar te begraven. Genereus en opeens zeer menslievend neemt de HR manager zich voor Julia en haar zoon een retourtocht Jeruzalem te geven.

Anders dan Oz en Potok is Yehosuhua minder een schilderend verhalenverteller. Korte, feitelijke zinnen. Opvallend is de rol van derden vanuit de coulissen, een soort “meisjes van Jeruzalem”. Yehoshua staat losser van het joodse geloof en pikt zonder moeite rooms-katholieke elementen op in zijn verhaal. Een eerste kennismaking, niet bijzonder enthousiast, maar open voor meer boeken van deze schrijver. Lees ook eens de recensie van Arnoud van Soest. {tag literatuur}