Iona – The Circling Hour

      No Comments on Iona – The Circling Hour
Cover of

Cover of The Circling Hour

Na 29 april 2006 de live presentatie van The Circling Hour in de Zwolse IJsselhallen te hebben gehoord en gezien, was het wachten op de final release van het nieuwste album van de Brits/Hollandse folk/celtic/progressive rockformatie IONA. Wat van Empyrean Dawn tot en met Fragment of a Fiery Sun opvalt is het inmiddels geweldig op elkaar ingespeeld zijn van de huidige bezetting, de kunst om van losse songs (Factory of Magnificient Souls over Robben Island, de gevangenis van Nelson Mandela circuleerde al enkele jaren) toch een geintegreerd concept te maken en de uitgebalanceerde bijdrage van elk van de getalenteerde musici. Met Wind off the Lake vol reels is opnieuw een recordpoging lange songs (11:02) gedaan.

Joanne Hogg blijft schitterend galmen, en de meer keltische invloeden van Dave Bainbridge of Troy Donockle zijn gelijmd op het herkenbare drumspel van Frank van Essen en de markante baslijnen van Phil Barker. Frank heeft in een prachtige hoofdrol op viool in Wind, het eerste gedeelte van het drieluik Wind, Water & Fire, dat samen bijna een kwartier muzikaal genot geeft. Al met al een geweldige aanvulling op het toch al rijke repertoire van IONA.