Waar liggen je wortels?

      No Comments on Waar liggen je wortels?

Elke familie lijkt typische beroepsgroepen te herbergen (bij ons vooral grafici, theologen, organisten en onderwijzers), of is sterk streekgebonden (elke Spakenburger visboer of bakker lijkt De Graaf te heten). Belevenissen, lotsverbondenheid en vormen inspiratie voor schrijvers van familie- en streekromans. Ik introduceer in dit kader graag twee zeer lezenswaardige schrijvers die je met een gerust hart op je literatuurlijst kunt zetten. Chaim Potok (1929-2002), jood, filosoof, theoloog en briljant verhalenverteller schrijft uitermate boeiend over de gevaren van assimilatie, de grenzen van het cultureel en sociaal aanvaarde en de drang om zich als individu te ontplooien in de context van een Amerikaanse jood in de 20e eeuw. Mijn naam is Asjer Lev (1972) en De gave van Asjer Lev (1990) waren mijn late introductie -helaas na het afsluiten van de literatuurlijst op het VWO- tot Potok’s oeuvre. Zijn Omzwervingen (1978) verhaalt de geschiedenis van de joden vanaf het Oude Testament tot in de 20e eeuw, na de Tweede Wereldoorlog. Ondanks alle verdrukkingen, omzwervingen en assimilatie blijft volk en godsdienst door alle eeuwen heen bestaan. De kracht van familiewortels vind je ook terug in Maryse Condé’s Ségou. Een machtig familierijk in Noordwest-Afrika worden met de ondergang bedreigt als de islam en het christendom hun intrede doen. Dwars door eeuwenlange verdrukken, slavernij, vluchten en hongersnood, beschreven in 773 pagina’s, blijft de voortgang van het leven verzekerd. Naast de vervelende gevolgen van zogenaamde ‘generatievloeken’, blijken familiebanden dus gelukkig ook zeer inspirerend kunnen te werken.

Wortels als muzikale inspiratie

Ook muzikanten hebben zo hun diepe wortels. ‘Face of the bass’ Abraham Laboriel is zo dienstbaar aan artiesten op en buiten het christelijke erf, dat je zijn basgeluid ongetwijfeld al eens hebt mogen beluisteren. Na jarenlang met collega sessiemuzikanten de jazzrock formatie Koinonia te hebben gevormd, bracht Abe ook solo-albums uit. Zijn tweede, Guidum (1995) werd terecht opgedragen aan zijn ouders. Kinderen van Afrikaanse slaven die in Honduras terecht kwamen. Guidum verbindt de luisteraar weer met Midden-Amerika en Afrika.

Iona dankt niet alleen haar naam, maar ook veel van haar muzikale inspiratie aan de evangelisatie-activiteiten van de christenen vanaf de 6e eeuw in Schotland en Ierland. Bezoeken aan de kloosters en ruïnes op de eilanden Lindisfarne en Iona, het bestuderen van The Book Of Kells laten je niet koud, is ook mijn eigen ervaring.